♥♥Lebaran ukhwah♥♥

LANCER : Satu Taklifan Kepada Ilmuan

Saturday, January 5, 2013

17 November - Satu tarikh keramat dan kenangan buatku yang tidak dapat dilupakan. Takkala musim pembelajaran masih berjalan, dakwah dan maklumat tetap berjalan seperti biasa. Takkala ditaklifkan sebagai ahli jawatan kuasa bawahan LANCER, masih terasa kerdil diri ini. Adakah mampu aku menggalas tanggungjawab yang bakal disoal kelak ? Sejauh mana kemampuanku dalam memimpin ? Adakah mampu menjadi salah seorang kordinator penggerak kepada program ? Ya, mereka semua sahabatku dan aku juga ingin mencuba. Alhamdulillah, dipimpin diri ini bermula dilamar, sehinggalah program berakhir.

Mungkin ramai tertanya apakah LANCER ? Adakah sebuah kereta mitsubishi ? Jauh sekali tekaan anda jika beranggapan sedemian. LANCER adalah singkatan nama bagi program  Lawyer : One Stop Center. Sebuah program yang bertemakan pendedahan guaman syari'e buat mahasiswa sebagai maklumat. Saban hari, peningkatan jenayah, penceraian, gejala maksiat, dan kerosakan akhlak khususnya muslim di malaysia memerlukan peguam bagi membantu dan menyelesaikan masalah di dalam kamar mahkamah. Siapakah yang kita harapkan untuk menyelesaikan ? Berdasarkan keperluan tersebut, pihak KPMJ mengambil satu langkah dan inisiatif dengan mengadakan LANCER '12 sebagai satu wadah dan pendedahan buat mahasiswa khususnya pengajian Islam syariah mahupun usuluddin. Pendedahan serta merungkai skop kerja guaman syari'e menjadi objektif utama program tersebut. Sejauh mana harapan kita kepada mahkamah sivil dalam menyelesaikan masalah yang bersangkut-paut dengan agama Islam. Adakah kita meletakkan satu kepercayaan yang kena pada tempatnya ? Jesteru dalam memahamkan sasaran dengan Islam , program ini menjadi sebuah kewajiban untuk dilaksanakan untuk pemahaman serta pendedahan buat semua.

Berdasarkan kepentingan dan objektif tersebut, aku mengatakan pada diri, mahukan menjadi sebahagian dari penyumbang ? Ya, jika mahu hulurkan tenaga untuk membantu agamamu. Alhamdulillah program berjalan lancar dengan kehadiran tetamu dari kalangan Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM) . Pendedahan yang diberikan oleh mereka yang berpengalaman dalam pelbagai bidang antaranya berkaitan hudud , guaman , ekonomi Islam , cerminan sivil serta syariah dan banyak lagi menjadi sebuah mutiara bagi para peserta yang hadir.

Dalam program tersebut, banyak yang dapat ku pelajari antara kepimpinan dalam bekerja, kecekapan menangani masalah, serta yang paling utama kaedah pendekatan kita bersama rakan kerja menjadikan ianya satu bonus bagiku. Aku masih terus mengharap, suatu hari nanti yang bakal memacu dan menggerakkan mahkamah syariah dan sivil adalah mereka yang hadir dalam program tersebut. Jika mereka mampu menjadi permata buat agama, mengapakah tidak kita menjadi mutiara buat Islam ?

::: Kita semua mampu melakar sejarah buat Islam :::

Maklumat lanjut berkaitan LANCER ada di sini. Selamat membaca~
Menjadi Kenangan
Semoga Allah merahmati kalian semua

~kenangan indah kita berukhwah~

1 comment:

Anonymous said...

Training with dumbbells will provide you a far more realistic
energy gain that may be useful in genuine life.

Stop by my web site - dumbells sets

 

♥AsmaulHusa♥

ღ♥HijRiahღ♥

♥Malaysia♥

~Kehidupan~

ღ♥UsRah Jannatiღ♥

Blogger news

Blogroll

get this widget here

Most Reading

Gambar renungan

Total Pageviews