♥♥Lebaran ukhwah♥♥

Hizbur Tahrir : Persoalan Yang Timbul

Friday, May 4, 2012

Dalam melihat perkembangan dan suasana politik malaysia.terlihat suatu perkara yang kadang kala memberikan saya pelbagai persoalan berkaitannya.Persoalan yang timbul bukan hanya pada dasar perjuangan mereka tapi bagaimana mereka menggunakan kaedah hukum dalam menentukan suatu perkara.Persoalan ini timbul hasil dari perkara yang mereka sendiri timbul dan saya melihat perkara ini memalui seorang sahabat yang mana beliau merupakan ahli ht di sebuah kampus di utara tanah air.Persoalan ini sudah lama menjadi persoalan antara saya dengan dia kadang kala ianya hanya menjadi persoalan semata-mata tanpa jawapan.Saya percaya kalangan mereka adalah cerdik pandai dalam pelbagai bidang, saya hanya seorang insan kerdil yang ingin mencari jawapan kerana saya sentiasa menyokong usaha-usaha yang menegakkan Islam yang adil walaupun di haluan mana mereka berada tetapi biarlah sokongan saya berdasarkan tujuan-tujuan yang tidak bercanggah dengan mana-mana hukum mahupun keadaan.Persoalan yang timbul yang sudah adalah berkaitan sebuah gerakan Islam yang dinamakan Hizbur Tahrir ataupun lebih mesra dibahasakan dengan ht

Pengenalan buat pembaca semua berkaitan hizbur tahrir (ht) yang diambil dari lidah rasmi mereka : Hizbut Tahrir adalah sebuah parti politik yang berideologi Islam. Politik merupakan kegiatannya dan Islam adalah ideologinya. Hizbut Tahrir bergerak di tengah-tengah umat dan bersama-sama mereka berjuang untuk menjadikan Islam sebagai permasalahan utamanya serta membimbing mereka untuk mendirikan kembali sistem kekhilafahan dan menegakkan hukum yang diturunkan Allah dalam realiti kehidupan.
Hizbut Tahrir merupakan organisasi politik, bukan organisasi kerohanian (seperti tarekat), bukan badan ilmiah (seperti lembaga agama atau badan penelitian), bukan institusi pendidikan (akademik), dan bukan pula pertubuhan sosial (yang bergerak di bidang sosial dan kemasyarakatan). Idea-idea Islam menjadi jiwa, inti dan sekaligus rahsia kewujudan kelompoknya.

Dan pemahaman mudah untuk semua secara umumnya adalah ht merupakan satu gerakan yang ingin Islam tertegak dengan sistem khilafah seperti mana sejarah Islam terdahulu.Dan menjadi persoalan saya dalam masa yang sama mereka menolak sistem demokrasi yang sedia ada dengan mengatakan sistem yang berorentasikan sistem kufar (orang kafir ).Banyak persoalan yang saya timbulkan semuanya berbalas soalan.Sekiranya berterusan begitu saya mengambil keputusan untuk mengumumkan persoalan itu kepada umum dan perbincangan berlaku di laman sosial milik saya sendiri.Selepas persoalan timbul akaun saya penuh dengan permintaan menjadi kawan (request friends) dari kalangan mereka.Maafkan saya kerana tidak menerima kalian bukan kerana sombong mahupun syok sendiri tapi saya mengkhususkan kepada kenalan saya yang dikenali sahaja.Tetapi tidak menjadi masalah untuk sesiapa memberikan komentar mahupun jawapan berkaitanya kerana persoalan itu saya setkan dengan mood 'public' agar semua boleh memberikan komentar.Dan timbul dibenak idea untuk menjadikan persoalan di warkah media agar semua boleh memberikan pendapat mereka sendiri.Dan blog menjadi pilihan saya kerana ianya mudah tanpa ada tapisan mahupun request friends.

ht sebenarnya ditubuhkan oleh seorang graduan universiti Al-Azhar  yang mana universiti yang terkenal diseluruh dunia kerana universiti tertua dunia mahupun tempat yang melahirkan ramai ulama'-ulama' terkenal dunia dan universiti ini juga digeruni oleh warga eropah kerana ilmuan-ilmuan yang di keluarkan mereka.Syekh Taqiuddin An Nabhani merupakan anak kelahiran negara Al-Quds Palestin dan dalam nama beliau telah diletakkan tempat beliau dilahirkan iaitu Nabhan utara negara Palestin.

Persoalan yang saya timbulkan bukan berkaitan beliau kerana saya tidak sempat bersama beliau.Beliau dilahirkan pada tahun 1907 dan meninggal dunia pada tahun 1977.Semoga Allah merahmati beliau~Seperti mana yang saya nyatakan diatas persoalan yang timbul adalah permasalahan masa sekarang dan persoalan ini menjadi menarik apabila penelitian saya terpaut pada cara mereka menegakkan agenda dan sistem khilafah yang diingin.

Mereka ingin menegakkan khilafah dan dalam masa yang sama mereka menolak sistem demokrasi yang digunakan dunia sekarang dengan mengatakan sisitem ini bukan asalnya dari Islam bahkan ianya dari orang kafir.ht juga dalam masa yang sama merupakan gerakan dan pasti yang rasmi gerakkanya di negara arab.Mereka inginkan kerajaan dengan cara revolusi iaitu dengan cara pengambilalihan kuasa.Kalau dilihat secara optik, mereka menolak sistem demokrasi tetapi mereka merupakan parti politik yang inginkan kekuasaan.Berlaku pencanggahan antara method mereka dengan penyebaran maklumat yang diberikan kepada kepada umum.Untuk maklumat berkaitan mereka ada di sini.Tidak ingin memanjangkan kisah dan perbincangan memadai saya merekodkan semula perbincangan untuk tatapan umum.Dan sedikit maklumat kepada umum berkaitannya.Segala komentar dan pandangan dari semua amatlah saya alukan dan berbeza pendapat bukan bermaksa bermusuh tetapi ingin mencari titik pertemuan agar perjuangan Islam itu kekal utuh dengan niat yang murni.Semoga umat Islam terus mara kehadapan mencapi kegemilangan Islam kelak dan disamping berusaha membebaskan al-quds dari rejim zionis yang zalim.^_^ salam perjungan kepada semua pembaca =)

Persoalan yang muncul berdasarkan satu gambar :-saya :
Bagaimana dengan yang lain adakah sama hadaf dengan HT atau HT menyetujui cara mereka ataupun bagaimana?Dan ingin ana bertanya adakah HT yg enta ikuti ini sama tujuannya dengan HT di palestin dan iran ?


ahli ht

Demokrasi : Ajaran dari kuffar Barat
Khilafah : Ajaran Nabi Muhammad

Demokrasi : Kedaulatan di tangan rakyat
Khilafah : Kedaulatan di tangan syara'

Landasan Demokrasi : Sekularisme
Landasan Khilafah : Aqidah Islam

Demokrasi : Kebenaran adalah suara terbanyak
Khilafah : Kebenaran sesuai nash syara

Demokrasi : Bebas bertingkah laku
Khilafah : Hukum asal perbuatan terikat dengan hukum syara

Referens hukum/Undang Undang Demokrasi : Undang2 sekular dari akal manusia
Referens Undang Undang Khilafah : Qur’an & Sunnah

Demokrasi : Penyebar idea batil; liberalisme, pluralisme, kesetaraan gender, dll
Khilafah : Penerap hukum Islam

Demokrasi : Alat penjajahan utk melemahkan umat islam
Khilafah : Alat pembebasan (membebaskan manusia dari penghambaan sesama makhluk kpd penghambaan hanya pd Allah SWT)

Demokrasi : Tipu daya Amerika
Khilafah : Janji Allah

Demokrasi : Sampah Peradaban
Khilafah : Mercu Peradaban

Bismillah...
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. (QS. al-baqarah:120) 

Isu disini adalah isu "sistem" yg dah menipu kita lebih 80 tahun. Bukan di M'sia sje, malahan di negara2 lain. Kita ditipu hidup2 dgn sistem ini. Kita diadu dombakan oleh sistem ini. InsyaAllah kebenaran pasti akan berlaku. Khilafah akan tertegak dgn tariqah kenabian. Bkn dgn tariqah demokrasi yg dilaung-laungkan. Kepada Allah kita berserah dan kpd Allah kita minx prtolongan. Mga Allah tunjukkan jln utk kita...

video ni menceritakan kesengsaraan umat islam akibat "sistem" yg digunakan...dan apa solusinya
http://www.youtube.com/watch?v=wYVc4s4MDtI

Sumber : http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.mykhilafah.com%2F&h=mAQFRy8o8AQEovHiM-XNGNiDKM8f2Wn3Kq0cSF9A2Vo96LA


saya :

alangkah indahnya begitu.Tapi secara amnya enta banyak sudah melontarkan pendapat dan pandangan berkaitan soalan-soalan yang dilontarkan.Selalunya sokongan kepada suatu perkara mestilah berdasarkan suatu perkara yang sudah tepat sumbernya mahukan tiada jawpaan pada soalan2nya ataupun sekadar meriwatkan atau menyebarkan pandangan pihak-pihak atasan?Tapi kalu menyebarkan suatu perkara tanpa ada bukti mahupun pendapat berkaitannya adalah fitnah.Enta seringkali m'fwd'kan laman ht tapi laman ht merupakan lafaz umum dan alangkah baiknya kalau enta memberikan terus lafaz khususnya agar tidak berlaku salah fakta diantara ana dan enta kerana enta yg lebih memahami dan arif tentangnya.Dan enta mampu memberikan pencerahan berkaitannya disamping ana cuba mencari sinar cahayanya =) 

Tiada masalah siapa pon yg menjawab soalan kerana ini bukan pertandingan mahupun perlwanan tapi bertukar pandangan.Insyaallah ana sedang mempelajari dan mengenali 'azharian taqiyuddin' secara khusus melingkupi latar belakangnya,akidahnya dan penerokaannya dalam medan Islam.Bukan ingin mempersoalkan siapakah ht sekrang tetapi ana lebih tenang dan gembira jika mengetahui gurunya bagaimana kerana disitulah sumber ilmu dan dari situlah segalanya berpunca dan boleh dikonklusikan bagaimana perjalanan ilmunya selepas itu.Begitu juga dalam ilmu fiqh, mengetahui pada mazhabnya shaja tanpa mengetahui keadaan mazhab itu memang tidak adil untuk mengatakan mazhab ini tidak layak diamalkan.'Ilmu itu lebih bermanfaat jika berada pada sumbernya'

Insyaallah ana berusaha kearah.Kalu enta kata xelok sembang di alam maya,ana hanya mempersoalkan yang mana yang hak dan bukan menegakkan yang batil. Dan soalan2 ana hanya berdasarkan penyebaran yang enta postkan mahupun yg enta 'tag' kan pada ana.=) tiada niat nak berbanggga mahupun mencuba ilmu yg masih sikit ini jika nak dibandingkan enta mahupun sahabat-sahabat ht enta.Hanya insankerdil yang mencari redhaNya dalam mentaatiNya

Insyaallah hanya soalan lama ana kembali segarkannya agar tidak hanya pada soalan dan penulisan yang beku tanpa ada usaha untuk mencair dan menjernihkannya (alang-alang sudah ada yg enta tag syabab ht mudah-mudahan ada jawpannya =) Insyaallah~smg Allah memberkati kalian~Maaf dipohon andai mengguris jiwa enta melainkan niat ingin mengetahui dan bertanyakan yang hak sahaja ^__&alangkah indahnya begitu.Tapi secara amnya enta banyak sudah melontarkan pendapat dan pandangan berkaitan soalan-soalan yang dilontarkan.Selalunya sokongan kepada suatu perkara mestilah berdasarkan suatu perkara yang sudah tepat sumbernya mahukan tiada jawpaan pada soalan2nya ataupun sekadar meriwatkan atau menyebarkan pandangan pihak-pihak atasan?Tapi kalu menyebarkan suatu perkara tanpa ada bukti mahupun pendapat berkaitannya adalah fitnah.Enta seringkali m'fwd'kan laman ht tapi laman ht merupakan lafaz umum dan alangkah baiknya kalau enta memberikan terus lafaz khususnya agar tidak berlaku salah fakta diantara ana dan enta kerana enta yg lebih memahami dan arif tentangnya.Dan enta mampu memberikan pencerahan berkaitannya disamping ana cuba mencari sinar cahayanya =) 

Tiada masalah siapa pon yg menjawab soalan kerana ini bukan pertandingan mahupun perlwanan tapi bertukar pandangan.Insyaallah ana sedang mempelajari dan mengenali 'azharian taqiyuddin' secara khusus melingkupi latar belakangnya,akidahnya dan penerokaannya dalam medan Islam.Bukan ingin mempersoalkan siapakah ht sekrang tetapi ana lebih tenang dan gembira jika mengetahui gurunya bagaimana kerana disitulah sumber ilmu dan dari situlah segalanya berpunca dan boleh dikonklusikan bagaimana perjalanan ilmunya selepas itu.Begitu juga dalam ilmu fiqh, mengetahui pada mazhabnya shaja tanpa mengetahui keadaan mazhab itu memang tidak adil untuk mengatakan mazhab ini tidak layak diamalkan.'Ilmu itu lebih bermanfaat jika berada pada sumbernya'

Insyaallah hanya soalan lama ana kembali segarkannya agar tidak hanya pada soalan dan penulisan yang beku tanpa ada usaha untuk mencair dan menjernihkannya (alang-alang sudah ada yg enta tag syabab ht mudah-mudahan ada jawpannya =) Insyaallah~smg Allah memberkati kalian~

Apakah salah untuk menegakkan yang hak dan yang inginkan keadilan dengan cara mengumumkan pada umum.Mengatakan kebenaran pda semua adalah salah?Dan memberitahu kezaliman pada semua adakah salah?[berkaitan 2 gambar antara ht dan xsilap perhimpunan bersih memegang bendera pas yang dibandingkan dan dikatakan pergeseran lai pompuan yg dibanggakan [ bukan mahram dan juga yg non-muslim berpakaian x senonoh! bercampur laki prmpuan! itu yg mereka banggakan! masyaAllah.] (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=266505620112902&set=a.266505476779583.57633.100002603978979&type=1 )

dan soalan di video syekh tamimi yg enta postkan yang mengatakan beliau menyokong kahlifah beradarkan ucapannya di (http://www.youtube.com/watch?v=fW2GTzSV_mk&feature=share ) :-

Menjadi persoalan tentang perjuangan ht apabila video 'ila mata' dipelopori di iran,pakistan, iraq, dan kebanyakan perkembangan berasal dari tanah timur liga arab.Terima kasih keran tag ana dalam video syekh tamimi.maafkan ana kalu ana tersalah tafsir yg di ucapkan tapi lafaz yg diungkapkan bukanlah lafaz khusus tetapi lafaz am ya syabab ht =) mudahlah umat terus ditipu pada translate sahaja tanpa berpandukan teks asal :) Dan kenapa beliau menyebut terbinanya daripada iran sehingga iraq[minit ke 0.18] ...(جعل من الإيران) Adakah khalifah bermula dari sana? Adakah anda mengenal siapakah syekh ini =) subhanallah.Allah Maha Kaya~Alhamdulillah Allah memberikan suatu petunjuk agar ana mendalami lebih dalam tentang akidah ht yg enta ikuti ini.Smg masih mengikut manhaj ASWJ dan hukum syare'.Bukan lagi jawapan bg soalan yg ana kemukan yang ana nantikan kini kerana memang tiada jawapan yg betull berkaitannya dan hanya propaganda yg enta mahukan =) terima kasih sahabat.~Bersama tahrirkan diri dari ghuluw~

Apakah salah untuk menegakkan yang hak dan yang inginkan keadilan dengan cara mengumumkan pada umum.Mengatakan kebenaran pda semua adalah salah?Dan memberitahu kezaliman pada semua adakah salah?[berkaitan 2 gambar antara ht dan xsilap perhimpunan bersih memegang bendera pas yang dibandingkan dan dikatakan pergeseran lai pompuan yg dibanggakan [ bukan mahram dan juga yg non-muslim berpakaian x senonoh! bercampur laki prmpuan! itu yg mereka banggakan! masyaAllah.]

dan soalan di video syekh tamimi yg enta postkan yang mengatakan beliau menyokong kahlifah beradarkan ucapannya di (http://www.youtube.com/watch?v=fW2GTzSV_mk&feature=share ) :-

Menjadi persoalan tentang perjuangan ht apabila video 'ila mata' dipelopori di iran,pakistan, iraq, dan kebanyakan perkembangan berasal dari tanah timur liga arab.Terima kasih keran tag ana dalam video syekh tamimi.maafkan ana kalu ana tersalah tafsir yg di ucapkan tapi lafaz yg diungkapkan bukanlah lafaz khusus tetapi lafaz am ya syabab ht =) mudahlah umat terus ditipu pada translate sahaja tanpa berpandukan teks asal :) Dan kenapa beliau menyebut terbinanya daripada iran sehingga iraq[minit ke 0.18] ...(جعل من الإيران) Adakah khalifah bermula dari sana? Adakah anda mengenal siapakah syekh ini =) subhanallah.Allah Maha Kaya~Alhamdulillah Allah memberikan suatu petunjuk agar ana mendalami lebih dalam tentang akidah ht yg enta ikuti ini.Smg masih mengikut manhaj ASWJ dan hukum syare'.Bukan lagi jawapan bg soalan yg ana kemukan yang ana nantikan kini kerana memang tiada jawapan yg betull berkaitannya dan hanya propaganda yg enta mahukan =) terima kasih sahabat.~Bersama tahrirkan diri dari ghuluw~

untuk memudahkan semua boleh rujuk di sini dan perbincangan yang panjang berkaitan ht antara ilmuan negara arab di sini

3 comments:

insan kerdil said...

TITIK PERTEMUAN ANTARA DEMOKRASI DAN ISLAM

Seperti diketahui, rasul-rasul dan nabi-nabi diutuskan kepada manusia untuk menyampaikan risalah Islam. dengan keadaan itu, dapat dilihat, kebanyakan mereka menghadapi golongan yang memerintah di zaman mereka.

Nabi Noh merupakan antara Rasul pertama yang berjuang menghadapi golongan yang dinamakan Al-Mala’ (pemimpin-pemimpin) dikalangan kaumnya. Nabi Ibrahim menghadapi Raja Namrud yang memerintah kerajaan Babilon, kuasa besar di zamannya. Nabi Musa menghadapi Firaun yang juga memerintah kuasa besar yang kejam di ketika itu.

Keadaan yang sama juga berlaku kepada nabi SAW menghadapi pemerintah Makkah dan kuasa besar Farsi dan Rom di zamannya yang melakukan berbagai-bagai kesesatan dan kezaliman.

Maka dengan itu, dilihat perjuangan nabi-nabi terdahulu banyak menghadapi golongan pemerintah yang tidak menjadikan Islam sebagai asas pentadbiran mereka.

sumber : https://www.facebook.com/Muslimboy.Naz/posts/223050271138136?comment_id=864371

insidewinme said...

Hari ini kaum Muslimin berada dalam situasi di mana aturan-aturan kafir sedang diterapkan. Maka realitas tanah-tanah Muslim saat ini adalah sebagaimana Rasulullah Saw. di Makkah sebelum Negara Islam didirikan di Madinah. Oleh karena itu, dalam rangka bekerja untuk pendirian Negara Islam, kita perlu mengikuti contoh yang terbangun di dalam Sirah. Dalam memeriksa periode Mekkah, hingga pendirian Negara Islam di Madinah, kita melihat bahwa RasulAllah Saw. melalui beberapa tahap spesifik dan jelas dan mengerjakan beberapa aksi spesifik dalam tahap-tahap itu

insan kerdil said...

Terima kasih kepada sahabat saya insidewinme yang sudi memberi komentar.

Izinkan saudara berkongsi kepada saya cara-cara yang specifik yang saudara maksudkan diatas untuk perkongsian kepada diri saya sendiri. Dan iniginkan saya ebrtanya bagaimana mengikut pandangan saudara jika tidak ingin mengikuti aturan mahupun cara kafir terappak seperti tuan gambarkan di atas. Terima kasih saudara.

 

♥AsmaulHusa♥

ღ♥HijRiahღ♥

♥Malaysia♥

~Kehidupan~

ღ♥UsRah Jannatiღ♥

Blogger news

Blogroll

get this widget here

Most Reading

Gambar renungan

Total Pageviews