♥♥Lebaran ukhwah♥♥

Manusia, Malaikat, Syaitan...

Monday, February 22, 2010

Dlm bebanyak email nasihat, email ni kira boleh relate la dgn ape yg kite buat tiap2 ari.
selalunye, bende yg kita buleh relate ni senang ingat dan dipraktikkan.
InsyaAllah...

    Manusia, Malaikat, Syaitan...


    Manusia - Eh, dah subuh dah?
    Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh...
    Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini... kejap lagi ye..


    Manusia - Nak makan, laparlah
    Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah...
    Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !!


    Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
    Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
    Syaitan - Ehh, panaslah, lagipun tak ada style langsung!


    Manusia - Alamak, dah lewat!
    Malaikat - Bersegeralah wahai anak Adam, nanti terlewat untuk ke kuliah
    Syaitan - Nak cepat-cepat buat apa? Lambat lagi... baru pukul 8.30am...


    Manusia - Azan sudah kedengaran...
    Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
    Syaitan - Baru pukul berapa... . rilex lah..


    Manusia - Eh, eh... .tak boleh tengok ini, berdosa...
    Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat
    Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok..


    Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
    Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
    Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang. .


    Manusia - Elok kalau akuu sampaikan nasihat ini kepada orang lain
    Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatilah sesama kamu..
    Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa sesusah.


    Manusia - aku telah berdosa..
    Malaikat - Wahai anak Adam, kamu telah berdosa, tinggalkanlah dosa itu dan bertaubatlah, sesungguhnya Allah Maha Pengampun..

    Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat (kalau sempat)..


    Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
    Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu ..
    Syaitan - Jangan bimbang, tak ada sesiapa yang tahu...


    Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu.
    Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan di akhirat (jangan mimpilah!) untukmu...

    Sekarang anda mempunyai 2 pilihan :
    1. Biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox anda.
    2. Forward E-mail ini ke sejumlah orang yang anda kenal dan InsyAllah segala kebaikan akan dibalas oleh Allah s.w.t. Wassalam.


Selamat Datang...

No comments:

There was an error in this gadget
 

♥AsmaulHusa♥

ღ♥HijRiahღ♥

♥Malaysia♥

~Kehidupan~

ღ♥UsRah Jannatiღ♥

Blogger news

Blogroll

get this widget here

Most Reading

Gambar renungan

Total Pageviews