♥♥Lebaran ukhwah♥♥

Apa?Couple...mcmn YerK?

Thursday, November 19, 2009

Assalamualaikum,salam sejahtera,Salam ukhwah buat semua,salam semangat untuk hari yang mendatang!

Apa pendapat korang tentnag couple?mesti ada yang kate syok,mesti ada kate banyak kenangan,mesti masing- masing mempunyai alasan sendiri.Benda ni memang tak payah nak disuruh untuk 'bercouple' memng semja oranb nak.Cube kita fikir,macam mana benda ni boleh menjadi budaya orang melayu?boleh katakan semua pelajar dan remaja sudah faham akan maksud 'couple' itu sendiri.Pernah teman bertanya kepda sorang budak kt kg,die menjawab 'semestinya ada girlfriend sebab dah menjadi adat.Abang-abang die pun couple dlu sblm kawin.Dah jadi adat katenyesebelum ak kahwin 'Ish..ish..ish..
Betulkah tindakan seperti ini?Bagi pandangn teman pulak,benda ini memang tak sepatutnya berlaku sebab kita ada agama islam sebagai panduan dalam kehidupan kita.Dalam Al-Quran sudah dinyatakan dalam Al-Quran yang bermaksud "Janganlah kamu menghampiri zina"
Skop yang dinyatakan dalam Al-Quran sangat luas.Kalau kita buka kitab fiqh sudah terperinci dinyatakan.Banyak ulama' kita menegaskan benda ini memang haram dan mesti dielakkan.Cuba kita tengok suasana di Malaysia sekarang,berapa banyak anak yang dilahirkan tanpa bapa?Salah sebuah negeri di negara kita mencatatkan satu jumlah yang sangat membahayakan.Terlampau bebas sangat pergaulan di negara kita.Salah satu faktornya benda ini berlaku ialah Couple

Teman rasa benda ni bukan eloknya pun.Banyak benda yang nak kene jaga.Mungkin bagi seseorang tu,die nak pilih yang baik2 pasangannya.Semua nak pilih pasangan yang baik-baik saje.Nati bila dh 'bercouple' nati mesti lagi payah.Nak kene jaga pasangan lagi,pastu kalu pasangan berkawan dengan orang lain mesti marah pulak.Bukan senang nak bercouple ni.Senang!ikut org gua kata nak panjag percintaan tu,bercinta selepas kahwin.Baru la syok sikit.Fuh!panjang plak citernya.haha.Kalu teman la, memang payah la skit sebab kita mesti nak cari yang betul-betul boleh jadi kawan spanjang kehidupan nati.Mesti bnyak la pro n kontra dlm ni..Payah ckit la nak tulis ngan tpon ni.Apa pandangan korang??nanti teman sambung plak..

No comments:

There was an error in this gadget
 

♥AsmaulHusa♥

ღ♥HijRiahღ♥

♥Malaysia♥

~Kehidupan~

ღ♥UsRah Jannatiღ♥

Blogger news

Blogroll

get this widget here

Most Reading

Gambar renungan

Total Pageviews